fbpx

ÅOP

ÅOP betyder ”Årlige Omkostninger i Procent”.

Det vil altså sige, det er den samlede sum af omkostninger, omregnet til procent pr. år, af f.eks. et lån eller en investering.

Den præcise definition af forkortelsen ”ÅOP” eller begrebet ”Årlige Omkostninger i Procent”, bliver ifølge Jyske Bank defineret således: ”Årlige omkostninger i procent (ÅOP) viser de samlede årlige udgifter ved et lån i forhold til det lånte beløb.”

Det er derfor super smart at kende en ÅOP for hurtigere at gennemskue hvilket lån eller kredit der er billigst og sikrest for dig, når du f.eks. sammenligner forskellige udbydere af lån.

At oplyse ÅOP er nu blevet en lov som skal overholdes ifølge kreditaftaleloven og prismærkningsloven, samt skal de andre låneudgifter selvfølgelig også oplyses, men ÅOP’en er en af de beregninger som giver det største indblik i om et lån eller en kredit er god eller dårlig.

Du kan læse mere om kreditaftaleloven her (klik her)

Du kan læse mere om prismærkningsloven her (klik her)

Lån kan ofte se super billige ud når man spotter en reklame i fjernsynet eller i bussen, men det er desværre ikke altid sådan virkeligheden ser ud. Renten bliver typisk reklameret med at være super lav og bliver derfor meget populær blandt lånere, det store flop er at folk der låner glemmer at spørge om ÅOP’en og ikke ved hvordan man skal beregne den ordentligt, desuden er folk heller ikke informerede nok om ÅOP. Bl.a. er der flere og flere unge i dag tager lån med skyhøje renter, grundet uvished omkring beregning og vigtigheden af ÅOP.

Gebyrer der kommer sideløbende med lånet og andre diverse gebyrer og stiftelsesafgifter på lånet gør at ÅOP’en stiger og bliver meget højere – Derfor er det ikke kun renten der spiller en vigtig brik når du låner.

Når ÅOP’en beregnes skal alle udgifter der fremkommer ved oprettelsen af lånet og i hele lånets løbetid inddrages i regnestykket, som tilsammen giver den samlede ÅOP.

Lad os kigge på nogle eksempler på hvordan man kan beregne ÅOP

Hvad inkluderes i ÅOP?

Når man når dertil hvor man skal til at beregne sin ÅOP er det vigtigt vide hvilke udgifter der typisk er inddraget i ÅOP regnestykket, dem kan du se lige her:

  • Stiftelsesafgifter
  • Ekspeditionsgebyrer
  • Tinglysningsafgifter
  • Renter
  • Renters rente
  • Dokumentgebyr
  • Og lign.

Forskellige låneudbydere vægter disse udgifter forskelligt, hvilket er der for ÅOP er så vigtigt da det giver det præcise svar på hvilket lån der er billigst.

Det er dog vigtigt at huske på at det er lige meget at beregne ÅOP’en på forskellige lån hvis løbetiden på de forskellige lån er anderledes, så husk kun at sammenlign f.eks. 2 årige lån med andre 2 årige lån, ikke 1 årige lån med 3 årige lån – Ellers kan du let komme frem til et misvisende resultat.

Hvordan beregner jeg ÅOP?

Der findes mange online beregnere der kan hjælpe dig med at komme frem til din ÅOP som vi har linket til lige under denne tekst, ellers kan du spørge din revisor, bank eller lign. Eller du kan beregne det manuelt selv (Vi giver dig en detaljeret beskrivelse, eksempler samt formularen til hvordan du selv manuelt beregner din ÅOP længere nede i dette afsnit).

Hvis du er typen der hellere selv kan lide at rode med tallene og være helt sikker på at din beregning er korrekt, så har du her formularen til hvordan du udregner ÅOP helt selv. Det anbefales dog at du bruger excel til at udregne din ÅOP ellers kan det godt blive lige lovligt besværligt.

Beregningen og formlen er taget fra https://www.studieportalen.dk/kompendier/matematik/formelsamling/rentesregning/aaop