fbpx

DMI

DMI er en forkortelse for Danmarks Meteorologiske Institut. Det er et institut, som officielt står for at håndtere meteorologiske opgaver for den danske stat. DMI er særligt kendt for vejrudsigter, men holder desuden øje med vores farvande og advarer om potentielle ændringer i vejr og klima.

De fleste danskere kan udnytte DMI til at få en vejrudsigt – både for lokalområdet, men også hvis du ønsker at få en prognose for vejret i enhver vigtig udenlandsk by.

Fakta om DMI

DMI står for at observere vejret i og omkring Danmark. Instituttet blev grundlagt tilbage i 1872 og har derfor eksisteret længe. Først var instituttet en del af Marineministeriet, men i dag er det en afdeling under Klima- og Energiministeriet. DMI finansieres af staten og forskerne hos DMI er altså ansatte af staten. Der er cirka 250 ansatte ifølge DMI’s egen hjemmeside.

Instituttet står primært for at holde øje med vejret i Danmark, men DMI er desuden ansvarlig for at holde øje med Grønland og Færøerne. For eksempel har DMI poster på Grønland, hvor man observerer potentielle klimaændringer.DMI

Overordnet er der altså meget interessant arbejde, som DMI beskæfter sig med. Lad os se nærmere på nogle af deres specifikke opgaver.

DMI’s opgaver

Her er de primære ting som DMI får til opgave:

  • Udsendelse af regelmæssige vejrudsigter
  • Varslingstjeneste for potentielle naturproblemer
  • Overvågning af klima og atmosfære (heriblandt klimaændringer)
  • Overvågning af danske farvande og dansk luftrum
  • Indsamling af generel meteorologisk data

DMI benytter sig af blandt andet af satellitter og raderer i forbindelse med opgaverne. Der er et tæt samarbejde med udenlandske meteorologiske institutter, særligt med de øvrige nordiske lande, med Tyskland og med USA.

Tjek vejret hos DMI

Den bedste måde, vi som almindelige borgere kan få gavn af DMI, er ved at tjekke deres vejrudsigter. DMI leverer prognoser til flere tv-udsendelser og hjemmesider, men de har også deres egen hjemmeside, hvor der er et særligt fokus på vejrudsigter.

Her kan du blandt andet finde data som temperaturer, nedbør, UV-indeks, lynnedslag, samt potentielle vejrproblemer. DMI’s hjemmesider dækker alle danske byer, og du kan desuden få prognoser på mange udenlandske lokationer.

DMI’s service er altså yderst brugbar. De fleste informationer fra DMI’s målinger går direkte til staten, men deres vejrudsigter publiceres konstant til offentligheden og er til stor gavn for alle danskere.

Faktisk er DMI.dk en af de mest besøgte danske hjemmeside overhovedet. Mange danskere bruger den som startside, da det er en glimrende måde at få et indtryk af dagens vejr, når computeren tændes. DMI ændrede på strukturen af hjemmesiden i 2019, hvilket har mødt meget kritik blandt brugerne, men hjemmesiden er fortsat en af landets mest populære.

Summary
Review Date
Reviewed Item
DMI
Author Rating
51star1star1star1star1star