fbpx

Feriepenge

I Danmark har vi et system, hvor arbejdsgiveren har pligt til at betale feriepenge til medarbejderne. Det er penge til at holde ferie for, men beløbet afhænger af din løn, og beløbet kan først udbetales efter det allerede er optjent.

Derudover optjener du feriedage, når du er ansat i en virksomhed. For hver måned du arbejder, optjener du 2,08 feriedage, hvilket svarer til fem uger om året.

Hvis du er nysgerrig omkring reglerne for feriepenge, kan du læse med her. Vi forklarer det mest generelle.

Det skal du vide om feriepenge

Ferieloven skal følges af alle danske arbejdsgivere, uanset om det gælder en statsejet virksomhed eller en privat virksomhed. Denne lov betyder blandt andet, at medarbejdere skal have feriepenge for deres indsats på arbejdet.

Det beløb, der udbetales i feriepenge, ligger på 12,5% af lønnen. Det præcise beløb varierer altså fra person til person. Feriepenge optjenes i løbet af et kalenderår, og arbejderen kan gøre krav på udbetalingen året efter.

Uanset hvor du arbejder, kan der ikke aftales dårligere vilkår, end dem der allerede er angivet i ferieloven. Dog er det muligt at forhandle bedre forhold – for eksempel tilbyder nogle arbejdspladser flere feriedage, eller flere feriepenge som en bonus.

Der kommer en ny ferielov i 2020, som sikrer, at lønmodtagere kan holde få gavn af feriedage og feriepenge allerede i det første år. Loven gør, at det bliver mere fleksibelt for arbejderen at holde ferie.

Hvad er reglerne for feriedage?

Ifølge ferieloven skal ansatte i enhver dansk virksomhed optjene 2,08 feriedage for hver måneds arbejde. Det svarer til cirka til 25 dage om året, lig med 5 ugers ferie.Feriepenge

Det kan aftales mellem arbejdsgiveren og medarbejderen, hvornår disse feriedage benyttes. Virksomheden må gerne tilbyde mere ferie, end det som loven siger, men må ikke tilbyde mindre.

Hvis du som medarbejder har optjent feriedage i et år, kan du altså holde fem ugers ferie fra arbejdet og få feriepengene udbetalt. Lovmæssigt kan du gøre det samme, selv hvis du ikke har optjent feriedagene (for eksempel hvis du kun har arbejdet for arbejdsgiveren i et kort stykke tid), men i så fald bliver det for egen regning.

Sådan får du udbetalt feriepenge

Arbejdsgiveren står for at indberette de feriedage, som de ansatte har optjent. Medarbejderen skal dog også selv oplyse om sine feriedage og selv ansøge om at få feriepengene udbetalt. Og det skal tidligst ske en måned inden ferien starter. Du kan bestille dine feriepenge igennem Borger.dk, hvor du logger ind med NemID. Her kan du i øvrigt se dine optjente feriepenge hele året rundt.

Efter medarbejderer har ansøgt om feriepenge, vil beløbet blive indbetalt til Feriekonto. Det drejer sig om 12,5% af lønnen, som dog er skattepligtig på samme måde som enhver anden indkomst.

Disse penge får du altså udbetalt, når du holder ferie fra dit arbejde. Men der kan også være situationer, hvor pengene bliver udbetalt grundet andre omstændigheder, som for eksempel ved sygdom. Det kan aftales med arbejdsgiveren.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Feriepenge
Author Rating
51star1star1star1star1star