fbpx

Finansiering af din bil – find den bedste metode her

Finansiering er for mange mennesker en by i Rusland. I takt med at der er kommet lavere afgifter på biler, bliver der også i disse tider langet flere biler over disken end nogensinde før. Særligt nye biler bliver solgt i højere grad end hidtil, men uanset om du leder efter brugt eller nyt, er det vigtigt at finde den bedste finansiering.

Det har i lang tid været kutyme at få finansiering igennem banken, men efterhånden er der kommet andre udbydere på markedet. Mange forhandlere har deres egne muligheder for finansiering, og hvis dette ikke er tilfældet, har de typisk et samarbejde med flere forskellige lånevirksomheder.

I bund og grund betyder det at du som køber får flere – og dermed bedre – muligheder for at finde den rette finansiering. Du behøver altså ikke længere optage et dyrt forbrugslån i banken, men kan i stedet få billige lån direkte hos forhandleren. Det er dog værd at nævne at der kan være stor forskel på låneomkostningerne fra sted til sted.

Typisk arbejder forhandlerne ud fra to forskellige lånemodeller. Den ene model kræver at du betaler minimum 20% i udbetaling, og til gengæld får du typisk billigere renter. Den anden model er dem hvor man kan komme direkte ind fra gaden, og ikke lægge noget som helst i udbetaling.

Faste eller variable renter?

Finansiering af din bil er ofte indviklet. Men det behøver det ikke være

Lidt ligesom med et boliglån kan man også ved billån få både faste og variable renter. Principperne er de samme; hvis renten falder sparer du penge – hvis ikke, bliver lånet dyrere.

Taget i betragtning at et billån typisk er i de mindre beløber (i hvert fald i forhold til boliglån), vælger de fleste at tage et lån med fast rente. Der er simpelthen for lidt at vinde i forhold til risikoen, og de fleste vil gerne have en fast udgift til budgettet.

Et af argumenterne for at vælge et lån med variabel rente er dog, at de typisk er billigere i starten. Risikoen er naturligvis at renten stiger, men for manges vedkommende skifter de bilen ud før den er betalt færdig. Det er ikke unormalt at skifte bil hvert 2. eller 3. år, og her kan man have op til 5 år tilbage af lånet. Så hvis man har været heldig med renterne i en relativt begrænset periode, kan der sagtens være noget at hente her.

Forskellige former for finansiering af din bil

Helt grundlæggende kan du i dag få tre forskellige former for finansiering. De klassiske banklån, lån via alternative låneudbydere – typisk online, og direkte lån hos forhandleren. Det er værd at nævne at de ofte vil krydse hinanden, hvor eksempelvis en forhandler blot videreformidler et lån fra banken. Dette har ikke den store påvirkning på dig som kunde, men det kan være en god idé at undersøge hvem forhandleren samarbejder med.

Finansiering via Bank

Der kan være mange fordele ved at skaffe din finansiering i banken. Typisk har man flere lån samlet her, og der vil nogle gange være mulighed for at få nogle rabatter eller fordele af den ene eller anden art. For mange mennesker er der også en vis tryghed i at benytte sin lokale bank. Udfordringen kan ligge i at banken som oftest er en lille smule dyrere, hvilket især kan påvirke dig hvis du ikke får forhandlet prisen ned.

Låneudbyder

Med låneudbyder skal forstås de virksomheder der ikke laver andet end at låne penge ud. Det er eksempelvis online bankerne, forbrugslåns siderne og lignende. Her skal du især være skarp på dine omkostninger, da disse kan være væsentligt dyrere end et banklån. Der er dog nogle der tilbyder deciderede billån, hvor der er en fornuftig rentesats. Men det er ikke anbefalelsesværdigt at optage et almindeligt forbrugslån til 10-15% i rente, for at finansiere din bil. Det kan banken som oftest gøre billigere.

Forhandler

Hvis forhandleren tilbyder finansiering er det typisk ud fra to forskellige metoder. Den første metode er hvis forhandleren er autoriseret, hvorved de typisk får en finansiering igennem selve bilmærket. De kan også tilbyde finansiering via eksterne låneudbydere.

Hvis du køber din bil igennem en uautoriseret forhandler, vil de typisk have et samarbejde med en online låneudbyder. I mange af tilfældene vil der være tale om et decideret billån, hvilket godt kan give dig nogle gode rentesatser – men i sjældne tilfælde er det blot helt almindelige forbrugslån.

Her skal du være opmærksom, og altid efterspørge mere information om låneudbyderen inden du køber bilen. Det kan ofte være en god idé at tage papirerne med til din bank for at få dem til at se på det. Det kan være det kan få dem til at matche prisen – og i værste fald kan de hjælpe dig med at gennemskue lånets reelle omkostninger.

Kan jeg helt slippe for finansiering?

I princippet kan du slippe for finansiering hvis du køber bilen kontant. Dette er dog ret indlysende, og derfor er det selvfølgelig ikke det vi henleder på ovenfor. Det er dog muligt at slippe for overhovedet at optage et lån, hvis du vælger at lease din bil i stedet for at købe den.

Der kan igen være fordele og ulemper ved denne metode. Fordelene er at du har bedre styr på hvad det kommer til at koste dig at have bilen. Det vil sige at du ikke får nogle ubehagelige regninger når bilen har været til service, da det typisk er inkluderet.

Du behøver heller ikke bekymre dig om værditabet på bilen, da du i de fleste tilfælde bare afleverer bilen tilbage når perioden udløber.

Du skal dog være opmærksom på om du selv skal stå for at sælge bilen når perioden er færdig. Dette er typisk tilfældet med flexleasing, der fungerer en smule anderledes. Der betaler du i princippet ikke for bilen, men bare registreringsafgiften. Så jo dyrere bilen er, jo bedre mening giver flexleasing.

Ved alle leasing former skal du være opmærksom på at du aldrig ejer bilen. Det betyder altså at du ikke kan optage lån i den, du kan ikke stille den i pant, og der kan være nogle øvrige begrænsninger afhængig af din kontrakt. Du vil typisk også skulle binde dig i lang tid for at få den bedste pris, og ulempen er at du hermed er udsat hvis du ikke længere har råd til bilen efter en hændelse.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Finansiering af bil
Author Rating
51star1star1star1star1star