Hvad koster bæredygtig opvarmning

Det er jo nok de færreste af os, der ville undvære at have varme på i vinterhalvåret. Den varme kan vi få på flere forskellige måder. Nogle af disse varmekilder er mere bæredygtige end andre.

Der kan også være ret stor forskel prismæssigt, når man sammenligner de forskellige varmekilder. Det gælder både prisen for etableringen af varmeanlægget og for selve driften.

Hvis du gerne vil opvarme dit hjem eller din arbejdsplads så bæredygtigt som muligt, så er der flere måder, du kan opnå det på.

Hvilke grønne varmekilder findes der?

Nogle af de varmekilder, der belaster miljøet mindst, er sådan nogle som for eksempel:

  • Biopejs (minimal varme)
  • Pillebrændeovn
  • Jordvarme

En biopejs kører på biogas, hvilket er et naturprodukt. Den er super hyggelig at have gang i, men den er sjældent effektiv nok til at være den eneste varmekilde i rummet. Den kan slet ikke opvarme en hel bolig.

Hvad koster bæredygtig opvarmning

En pillebrændeovn bruger træpiller. De nyere pilleovne er markant mere miljøvenlige end de ældre, der faktisk godt kan forurene. En ulempe ved en pillebrændeovn er, at den kan være svær at holde gang i natten over.

Jordvarme er på mange måder en perfekt varmekilde. Det fungerer som gulvvarme, og det er super nemt at bruge.

Hvad koster jordvarme

Jordvarmeanlægget udnytter den varme, der naturligt er i jorden. Når du kommer et godt stykke ned under jorden, holder den en temperatur på omkring 5 plusgrader. De grader kan anlægget udnytte og varme vandet yderligere op.

Det kræver en del plads på din grund at få gravet sådan nogle jordvarmeslanger ned. Selve enheden og anlægget i det hele taget koster en del penge. Det koster omkring 100.000 kroner, hvilket er noget af en afskrivning. Til gengæld er det gratis i drift fremover – ud over den strøm, som anlægget bruger for at køre.

Derfor er svaret på spørgsmålet: Hvad koster jordvarme? At det koster en hel del i etablering, men det er stort set gratis i drift derefter. Oven i købet er det en af de mest grønne energikilder/varmekilder, vi har.

Da de bruges i gulvvarme, skal du have etableret det for at få glæde af dit anlæg.

Jordvarme er særligt velegnet i områder, hvor der ikke kan anlægges fjernvarme, og hvor der er nogle store stykker jord ved huset.

Har du forudsætningerne for at få etableret sådan et jordvarmeanlæg, så kan du være med til at bidrage til den gode grønne udvikling.

Sæt en buffertank til dit varmeanlæg

Hvis du har plads til det i det rum, hvor dit varmeanlæg står, så kan du med fordel sætte en buffertank eller en akkumulatortank til dit anlæg. Med sådan en sag får du nemlig mulighed for at udnytte det varme vand endnu bedre.

En akkumulatortank kan holde på det varme vand i stedet for bare at sende det videre. Dermed vil det være hurtigere at få varmet vandet op, og du kan derfor spare på det varme vand.

Det vil altså sige, at når du først har købt en akkumulatortank, så er det bare et spørgsmål om tid før, at den har tjent sig selv hjem igen.

Når du bruger mindre varmt vand, er du med til at gøre fremtidens opvarmning mere bæredygtig. Derudover får du samtidig sparet på dine udgifter. Det tæller jo også på plussiden.

Husk isolering

For ydermere at gøre noget for at spare på varmen og dermed skåne miljøet kan du gøre det, at du isolerer eller efterisolerer rundt omkring i dit hus. Her er der også flere ting, du kan gøre.

Du kan isolere under gulvene, på loftet, på selve ydermurene, imellem murene, og du kan tætne døre og vinduer. Sæt dig grundigt ind i, hvordan du gør det bedst, så du ikke risikerer at skade huset mere, end du gavner det.

Der vil selvfølgelig altid være alternativer til måden at isolere på. Hvis du også her tænker i bæredygtighed, så kan du jo gå efter de mest grønne metoder til isolering.

Når huset er velisoleret, vil du have brug for mindre varme for at få en behagelig indetemperatur. Det fører igen til en besparelse, som er god for miljøet og for din tegnebog. Sørg også gerne for at få luftet grundigt ud. Det bør ske en til to gange i døgnet. Det er sundt og godt for indeklimaet og for selve huset.

Investeringen betaler sig

Hvis du skifter ud og omlægger til bæredygtig opvarmning, så kan det være lidt af en udskrivning økonomisk. Desuden kan du betragte det som en god investering. Det er en investering, som helt sikkert vil betale sig. I nogle tilfælde går der nogle få år i andre tilfælde må du vente i flere år, før belønningen viser sig.

Når først etableringen er betalt ud, så vil du erfare, at du kommer til at spare på udgifterne til varme og måske også til varmt vand. Det kan bestemt godt betale sig på den lange bane. Og den gode miljømæssige grønne samvittighed, den luner altså også.