fbpx

Hvad koster en fotograf?

Det koster penge, hvis du ønsker at få taget professionelle billeder. Det er dog alle pengene værd, da billederne kan bruges til mange praktiske formål. Både privatpersoner og virksomheder kan få gavn af gode fotos. Privatpersoner kan bruge dem til jobansøgninger, onlineprofiler og til personlige formål. Virksomheder kan bruge dem på egen hjemmeside, til markedsføring og til at øge salg af visse produkter.

Priserne varierer fra fotograf til fotograf. Der er forskellige discipliner inden for fotografering, så nogle typer af billeder har højere omkostninger end andre. Derudover kan der være et transportgebyr, hvis fotografen skal rejse langt for at komme frem til dig eller din begivenhed. Således er det smartest at vælge en lokal fotograf i de fleste tilfælde. En Odense fotograf egner sig bedst, hvis du skal have taget billeder i Odense. Det samme gør sig gældende for ethvert andet sted – du kan spare ved at finde en lokal fotograf.

Men for at komme nærmere ind på priserne og for at give dig en idé om, hvad de mest populære fotoydelser koster, så læs med herunder.

Hvor meget koster portrætbilleder?

Portrætfotografering er en af de mest almindelige ydelser inden for fotografering. Det er især populært blandt privatpersoner, da portrætbilleder fx kan bruges til profiler på sociale medier, til egen hjemmeside og til diverse ansøgninger. Mange virksomheder hyrer også en fotograf til at tage portrætbilleder af medarbejderne, så det er en af de mest almindelige discipliner.

Både kvalitet og kvantitet har indflydelse på prisen.

Det er muligt at få taget billige portrætbilleder hos flere fotografer. Hvis du får taget billeder i fotografens studie, og hvis billederne kræver minimal efterbehandling, så starter priserne allerede omkring 300 kroner.

De fleste fotografer kræver dog mellem 2.000 og 4.000 kroner for en fotosession uden for studie og hvor billederne bliver digitalt efterbehandlede. Til gengæld får du som regel også en god håndfuld billeder her, og ikke bare et enkelt.

Hvis du som virksomhed ønsker portrætbilleder af medarbejderne, er det ofte muligt at få en mængderabat. Antallet af fotos har altså betydning. Flere fotografer tilbyder portrætbilleder til virksomheder, hvor priserne typisk starter omkring 200 kroner per medarbejder, men det kan også sagtens være dyrere.

Læs mere om portrætbilleder her

Hvor meget koster reklamefotografering?

Reklamefotografering er efterspurgt blandt virksomheder. Det er en form for erhvervsfotografering, hvor der tages billeder af virksomheden eller af en virksomhedsevent, som skal bruges til noget kommercielt – ofte til direkte reklamering.

Her vil de fleste fotografer tage en timepris. Timepriser kan variere: Et sted mellem 500 og 1.000 kroner i timen (ekskl. moms) er en normal pris at betale til professionelle fotografer. Bemærk at du også skal betale for efterbehandling/redigering af billederne, hvilket nok også sættes til en timepris.

Hvor meget koster produktfotografering?

Produktfotografering handler om at tage billeder af en virksomheds produkter. Det kan både være produkter, som virksomheden selv har produceret, og som skal sendes videre til distributørerne. Det kan dog også være en webshop, der har brug for ekstra billeder af de produkter, som de sælger. Uanset hvad – det er en ret populær fotoydelse, som mange virksomheder efterspørger.

Du kan forvente at skulle betale nogenlunde det samme som ved reklamefotografering. Der er blot tale om specifikke produkter her. Nogle gange er produktfotografering det samme som reklamefotografering, hvis der er tale om produkter, der skal tages salgsbilleder af.

Mange fotografer vil tage en bestemt timeløn. Nogle vil dog afregne pr. billede / pr. produkt. Den bedste måde er at henvende dig til en fotograf og selv spørge ind til priserne. Spørg for eksempel en fotograf i Odense som Dansk Firmaprofil, hvor de kan fortælle mere om, hvad det koster.

Fotograf priser afhænger af opgaven

Overordnet afhænger prisen både af fotografen, men også af selve opgaven. Nogle opgaver er mere omfattende end andre. Portrætfotografering er en af de mest almindelige ydelser, så her er det også nemt at få et prisoverblik, men for andre typer af fotografering kan det være lidt sværere. Det afhænger blandt andet af, hvor meget forberedelse der behøves, samt hvor billederne skal tages henne.

Ønsker du en mere unik form for fotografering, som fx dronefotografering, vil du især opleve, at fotodisciplinen virkelig har indflydelse på prisen.

Timepris for en fotograf

Nogle fotografer arbejder med en timepris og tager således ikke betaling pr. billede eller pr. ydelse. Du vil i stedet betale for hver time, som fotografen bruger på at arbejde med dine billeder.

Bemærk at det sjældent kun er fotosessionen du skal betale timepris for. Det kan også være, at du skal betale for fotografens forberedelse – og nok også for efterfølgende billedbehandling.

Timelønnen for fotografer kan variere voldsomt. Nye fotografer kan måske hyres for bare 150 kroner i timen, mens erfarne og professionelle fotografer med dyrt udstyr sagtens kan kræve mere end 1.000 i timen. Det er altså svært at sige på forhånd og afhænger i høj grad af den enkelte fotograf.

Pengene tjener sig ind igen

Det kan være dyrt at købe professionelle fotos – i hvert fald hvis du har store og omfattende behov. Og det er jo, hvad mange virksomheder har.

Den gode nyhed er, at investeringen som regel tjener sig ind igen – endda ret hurtigt. Professionelle billeder gør virkelig en stor forskel, og hvis du som virksomhed har gode reklamebilleder og gode produktbilleder, så vil du formentligt også se et boost i salgene. Som privatperson gør det også en stor forskel, når du har et flot og professionelt billede til rådighed – uanset hvad det er, som du helt præcist skal bruge det til.

Kontakt selv en fotograf for at få specifikke priser

Alle fotografer sætter deres egne priser. Det fungerer fint at tjekke gennemsnitlige priser, hvis du bare ønsker en nogenlunde idé om, hvad professionelle fotos koster. Men for at få et helt specifikt pristilbud er du nødt til selv at henvende dig til en fotograf.

Her er nogle afsluttende tips til at finde den rette fotograf og til at få professionelle fotos til en god pris:

  • Vælg en lokal fotograf
  • Spørg ind til prisen på den præcise fotoydelse du ønsker
  • Giv fotografen alle de nødvendige oplysninger fra start, så planlægningen bliver nemmere
  • Tjek op på tidligere værker, så du ved, at fotografen rent faktisk er dygtig til sit arbejde

Med disse tips bør du kunne finde en fotograf til en god pris.

Så for at konkludere – hvad koster en fotograf? Det afhænger helt og holdent af fotografens egne priser og hvilke billeder du ønsker. Henvend dig til en fotograf i nærheden af dig og spørg selv ind til priserne. Det er en god måde, at få et klart svar på.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Fotograf priser
Author Rating
41star1star1star1stargray