Hvad koster en vindmølle?

Priser på vindmøller er generelt stigende, og investorer er villige til at betale mere for dem end nogensinde før.

Vindmøller ses som en glimrende kilde til energi, og vil sandsynligvis få endnu mere vind med sig i fremtiden. Derfor er det også relevant at se lidt nærmere på priserne – for hvad koster en vindmølle egentlig?

Tommelfingerregel: 7,5 millioner per megawatt (MW)

En tommelfingerregel hedder, at en effektiv vindmølle koster mellem 7 og 10 millioner kroner per megawatt, som den producerer. Det er en pris, som firmaet Vestas selv anslår, og det er meget almindeligt på det meste af markedet.

Dog er mange investorer villige til at betale endnu mere for vindkraftværker. De er nemlig villige til at betale en pris på over 12 millioner kroner per megawatt for vindmøller på landjorden, og over 30 millioner kroner per megawatt for vindmøller på havet.

Det er en dyr forretning at sætte en vindmølle op, men mange mener, at det er pengene værd. Energien er forholdsvis miljøvenlig (efter produktionen af vindmøllen er der begrænsede negative miljøeffekter). Og desuden skaber vindmøller en glimrende mængde energi, der er vedvarende og bæredygtig.

Således investerer flere stater i vindmøller for at skabe energi. Flere store internationale virksomheder sætter også vindmøller op for at skabe energi til deres operationer.

Hvad koster en vindmølle

Produktionspriser på vindmøller

Hvis vi skal se nærmere på den specifikke pris på at bygge og sætte en vindmølle op, så varierer det heftigt.

En mindre vindmølle, der er beregnet til at skabe energi til en enkelt (men stor) husstand, koster normalt lidt over 500.000 kroner at sætte op.

Store vindmøller, for eksempel kommercielle eller statsejede vindmøller, koster mindst 20 millioner at sætte op, men priserne kan faktisk komme helt over 100 millioner kroner per vindkraftværk. Det afhænger af flere faktorer, blandt andet størrelsen, kapaciteten og beliggenheden.

Største producenter af vindmøller

Den mest kendte producent af vindkraftværker herhjemme er Vestas. Og faktisk er Vestas den største vindmølleproducent i hele verden, med en markedsandel på over 10 procent.

De fleste store producenter i verden kommer dog fra Kina og servicerer primært det asiatiske marked.

Dog er der også velkendte navne blandt de øvrige producenter af vindkraftværker: For eksempel Siemens, som vi kender fra så mange andre industrier. Men også amerikanske GE, der dog har oplevet et fald i markedsandelen over de seneste år.

Ikke nok med at Danmark har verdens største producent, så er vi også et af de lande, der er mest entusiastisk overfor vindmøller og vindkraft. Kina er dog klart det land med flest vindmøller, idet cirka halvdelen af hele verdens vindmøller står på kinesisk grund. Vindkraftværker er også populære i lande som USA, Tyskland og Brasilien.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Vindmølle pris
Author Rating
51star1star1star1star1star