Hvordan regner man procent?

Procentregning er en af de vigtigste discipliner inden for matematik. Du får både brug for det i skolen og i hverdagen. Vi bliver mødt med procenter næsten hver dag. For eksempel når du i supermarkedet ser, at der er 20% rabat på en madvare, eller når der er udsalg i tøjforretningen med 50%.Hvordan regner man procent

Procentregning er også vigtigt, når du skal holde styr på din personlige økonomi, og hvis du vil lave et budget. Du vil møde procenter, når du skal tage et lån, for her er der renter. For erhvervsdrivende er det vigtigt at have styr på procenter, da der skal afregnes moms og skat.

Men hvordan er det egentlig, at man regner procent? Her hjælper vi dig i gang.

Hvad er procent?

Procent betyder “per hundrede”.

Kort fortalt er det altså opdeling i hundrededele. Procent kan også angives som decimal eller som brøk. For eksempel er 0,01 og 1/100 det samme som 1%.

Beregning af procent

Når du skal finde en procent af et tal, bør du gøre således:

Du tager først dit tal, dividerer det med 100, og derefter ganger du det med procenten. Hvis du eksempelvis vil finde 25% af 200, så ser regnestykket således ud:

200 / 100 * 25 = 50

25% af tallet 200 er altså 50. Samme udregningsmetode kan laves ud fra ethvert andet tal og enhver anden procent, så længe det stilles op på samme måde. I matematikken betragter man denne metode som den korrekte måde at regne procent på.

En alternativ måde

Mens ovenstående måde er rigtig god (og ofte nem at udregne i hovedet), er der en anden metode, som er lidt hurtigere, hvis ellers du har en lommeregner parat.

Du tager simpelthen bare tallet og ganger det med procentens tilsvarende decimal.

Hvis du for eksempel vil finde 15% af 600, så tager du tallet 600 og ganger det med 0,15, som er det tilsvarende kommatal (decimal) for procenten 15.

600 * 0,15 = 90

Denne metode er bedst, hvis du har en lommeregner til rådighed, da der er færre ting, du skal taste ind. Hvis laver problemregning i skolen er det dog bedst at benytte den første metode, som vi nævnte.

Eksempler på procentregning

Procenter bruges rigtigt meget i dagligdagen.

Det mest almindelige tilfælde er hvor du skal finde en procentdel af et tal, hvilket vi brugte som eksempel i de tidligere udregninger.

Du vil også komme ud for at skulle finde et helt tal ud fra en angivet procentværdi. Opgaven kan for eksempel lyde på, at du har tallet 20, som er 5% af det fulde tal. Her udregner du modsat i forhold til normalt. Du tager tallet 20, dividerer det med den angivne procent, dvs. 5, og ganger derefter med 100. Det vil se således ud: 20 / 5 * 100 = 400.

Ellers kan det være, at du skal udregne en forskel i procent. 400 ud af 500 er for eksempel 80%. Det beregner du ved at sige 400 / 500.

Der er mange måder at bruge procenter på, og det er vigtigt at lære det. Både i forhold til studie og til hverdagsbrug.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Hvordan regner man procent?
Author Rating
41star1star1star1stargray