fbpx

Hvordan skriver man et essay?

Næsten alle danskere kommer til at skrive et essay på et eller andet tidspunkt.

Essayformen introduceres allerede i danskundervisningen i folkeskolen. I gymnasiet og på universiteterne er det igen forholdsvis almindeligt at skulle skrive essays.

Derfor handler det om at gøre det ordentligt. Ved at kende til de rette teknikker er det muligt at opnå en højere karakter for dit essay. Desuden kan det også være, at du får brug for at skrive essays i forbindelse med et fremtidigt arbejde – hvem ved!

Hvad er et essay?

Ordet “essay” kommer fra det franske ord “essai”, som betyder at afprøve eller forsøge. Det franske ord stammer oprindeligt fra det latinske ord “exagium”, som besøger undersøgelse.

Når du skriver et essay, handler det altså om at undersøge noget. Du reflekterer over et emne eller en bestemt problemstilling.Hvordan skriver man et essay

Du bør gå grundigt i dybden, når du skriver et essay. Du bør dykke ned i problemstillingen og beskrive sagen fra flere vinkler. Et essay er dog ikke det samme som en diskussion. Du skal således ikke argumentere for noget. Det er emnet, der er i fokus, og ikke synspunkterne. Et essay kommer ikke frem til en endelig konklusion, men er i stedet en åben undersøgelse med flere vinkler.

Essays er som regel korte. Mange mener, at de bedste essays blot fylder 1-2 sider. Dog kan det sagtens være, at du har en underviser, der forlanger et længere essay.

Det skal dit essay indeholde

Når du skriver et essay, bør det som minimum indeholde refleksion, undersøgelse og overvejelser omkring det emne, som du skal skrive om. Det er rigtigt fint at have mange overvejelser, men husk at der bør være en rød tråd. Det overordnede essay skal helst ende med at være flydende – en tanke fører til en anden, og samlet står du med en række fornuftige overvejelser om emnet.

En god måde at huske på den røde tråd er ved at minde dig selv om, at problemstillingen skal være i fokus. Så længe du har fokus på samme problemstilling, kommer den røde tråd typisk af sig selv.

Forberedelse inden du skriver

Det kan være en god idé at læse andre essays igennem – gerne inden du skriver dit eget. Det er fint at hente inspiration i andres værker, så længe du ikke kopierer eller laver en direkte efterligning. På den måde kan du se, hvordan et godt essay skrives. Det er selvfølgelig ikke noget, du behøver at gøre hver gang, du skriver et essay. Men gør det de første gange – således bliver du aldrig i tvivl om, hvordan et godt essay opbygges.

Desuden bør du læse din opgaveformulering grundigt, hvis du har modtaget én. Sørg for, at du ved, hvad kravene er, og at du kan tilpasse dit essay således, at du lever op til det hele. Undersøg først det emne, som du skal skrive om – læs et par tekster om emnet, inden du selv starter med at skrive.

Lav nogle hurtige noter under forberedelsen, og skriv ud fra disse, når du kommer i gang med selve essayet.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Hvordan skriver man et essay?
Author Rating
51star1star1star1star1star