fbpx

Obligationer

Obligationer er et værdipapir, som du kan investere i. Ved at investere i en obligation, låner du faktisk dine penge ud som du investerer, typisk til staten, en bank, realkreditinstitution eller lign. Ved at låne dine penge ud til en af disse virksomheder eller finansielle institutioner, tjener du penge grundet der er en rente på den obligation du investerer i, det er den du tjener på. Det er en smart måde for virksomheder, staten eller realkreditinstitutioner at rejse kapital på, da der er flere folk med penge end antal af banker som ovenstående institutioner kan låne penge af.

Udstederen af obligationen, altså den institution eller virksomhed du køber obligationen af har sat en fast løbetid og rente på obligationen, så der er altså en fastlagt rente på obligationen. Afhængigt af hvilken virksomhed, institution eller realkreditselskab der tilbyder obligationen, er der dog forskel på hvornår renten udbetales om det er pr. kvartal eller årligt. Men mest typisk bliver du udbetalt årligt eller når løbetiden på obligationen er udløbet.

Obligationer

De mest købte og anvendte obligationstyper er følgende:

  • Realkreditobligationer
  • Statsobligationer
  • Virksomhedsobligationer

De er alle sammen forskellige og nogle af dem er mere risikofyldige end andre.

Derudover kan man vælge hvor lang løbetiden på obligationen skal være, det deler man også op i 3 områder som man kalder for:

  • Korte obligationer
  • Mellemlange obligationer
  • Lange obligationer

Forskellen på de tre længder af løbetid vil vi gå mere i dybden med her.

Korte obligationer

Korte obligationer er kendt for deres meget stabile kurs, da renten har svært ved at nå at fluktuerer alt for meget, da den typiske løbetid kun er ca. 3 år. Kursen på danske korte obligationer er også meget afhængig af den danske pengepolitik som Danmarks Nationalbank fører, desuden er DKK kursen jo afhængig af EU valutaen, som er forholdsvis stabil, da DKK kursen jo følger EU kursen.

Mellemlange obligationer

Mellemlange obligationer i Danmark ligger typisk på en løbetid der hedder 3-7 år. Risikoen er selvfølgelig højere når du investerer i en mellemlang obligation, frem for en kort obligation, da kursen har større mulighed for at svinge over 3-7 år frem for 0-3 år som på en kort obligation.

Lange obligationer

Lange obligationer i Danmark har en løbetid på enten 7 år eller mere. Det er selvfølgelig mest risikabelt at investere i obligationer som har en længere løbetid, især når vi snakker en løbetid på mere end 7 år, derfor er det godt at kende til kreditvurderingen for den enkelte obligation, før du investerer, specielt hvis du investerer langsigtet. Kursen på en lang obligation bliver dannet ved at tage den nuværende inflation, statsgæld, kreditværdighed og pengepolitik i betragtning m.m.

*Generelt er risikoen for at investere i obligationer vurderet til at være lav, men husk at alt hvad der omhandler investering er aldrig risikofrit og der er aldrig nogen garantier for profit.

Hvordan investerer jeg i obligationer?

Hvis du kunne tænke dig at investere i obligationer, er der mange forskellige måder at gøre det på, det hele handler om dit budget, hvor meget tid du selv har til at sætte dig ind i det og hvor meget af processen du vil automatisere eller selv tage hånd om.

Du kan enten kontakte din bank og bede dem om at investere en del af din opsparing eller pension i obligationer, det er en service som de fleste banker tilbyder. Ellers kan det være en god idé at snakke med en uvildig rådgiver omkring investering i obligationer, så kan du få de bedste råd og vejledning til hvordan du investerer i obligationer mest lukrativt.

Husk at hvis du vælger at gå med banken, så vær opmærksom på at de sandsynligvis tager en procentdel af din indtjening og har tendens til at tilbyde dig andre økonomiske services du måske ikke har brug for, fremfor hvis det er en uvildig rådgiver, så kan du stort set være sikker på at den vejledning du får er den bedst mulige vejledning, som har dine interesser for øje.