fbpx

RKI

Det er svært at søge om lån og finansiering, hvis du står i RKI. Det kan også blive svært at tegne abonnementer, og der er generelt mange finansielle situationer, der bliver svære, hvis du står i RKI. Derfor handler det om at undgå det – og om at komme ud igen, hvis du allerede står i registret.

Hvad er RKI?

RKI er Danmarks største register over dårlige betalere. Det styres af firmaet Experian, som samarbejder med et hav af virksomheder og pengeinstitutter. Registret er lavet for at sikre danske virksomheder mod dårlige betalere, men også for at hjælpe folk med at undgå at optage yderligere gæld.

Du kan risikere at komme i RKI-databasen, hvis du ikke betaler dine regninger. Mere end 200.000 danskere står lige nu i RKI og skylder samlet over 15,5 milliarder kroner. På dininfo.dk kan du selv finde ud af, om du er registreret i RKI.

lån penge trods RKI

RKI benyttes af alle større banker og finansieringsvirksomheder. De bruger databasen til at se, hvem der er dårlige betalere, og de nægter som regel at handle med RKI-registrerede danskere.

Regler for RKI

Hvis du skylder penge væk, har din kreditor (virksomheden du skylder penge til) ret til at registrere dig i RKI.

De mest grundlæggende regler er, at:

  • Du skal skylde mindst 200 kroner
  • Der må ikke være nogen indsigelser
  • Kreditor skal sende mindst 3 skriftlige rykkere, og den tredje skal varsle om RKI, før du må registreres
  • Forsikringsselskaber og pengeinstitutter må ikke registrere dig i RKI uden at have dom fra civilretten eller fogedretten først
  • Du har ret til at klage over en registrering i RKI
  • Unge under 18 må ikke registreres

Der er et åbent og et lukket register. Hvis du skylder mindre end 1.000 kroner, så bliver du stadig registreret i RKI, men andre virksomheder kan ikke se det. Hvis du skylder over 1.000 kroner, så kan alle se det, og det er her, at det bliver et problem.

Lån og finansiering trods RKI

Det er svært at låne penge, hvis du står i RKI. De fleste banker og pengeinstitutter nægter at låne ud til RKI-registrerede personer, da de foretager kreditvurderinger på folk. Det er selvfølgelig træls som forbruger, men det har også den effekt, at du bliver forhindret i at optage yderligere gæld, hvilket kan være en god ting.

Dog kan du stadig låne i privat regi, selvom du står i RKI. Desuden er der enkelte lånefirmaer, der har en kautionistbaseret platform, hvor det til gengæld er muligt at låne penge, hvis du har en kautionist, der siger god for dig.

Sådan kommer du ud af RKI

Den bedste løsning er altid at komme ud af RKI, hvis du finder ud af, at du er registreret.

Det gør du simpelthen bare ved at betale din gæld og ved efterfølgende at bede din kreditor om at slette dig fra RKI igen.

En alternativ måde er at vente: En RKI-registrering varer nemlig ikke evigt. Efter 5 år forsvinder du automatisk fra RKI igen, også selvom du stadig skylder penge. Det er dog klogest at komme ud af RKI her og nu, og det gør du ved at betale din gæld af.

Summary
Review Date
Reviewed Item
RKI
Author Rating
41star1star1star1stargray