Sådan finder du vej i Leasing-Junglen

Leasing er overalt. Man skal have fulgt ualmindeligt dårligt med i bilverdenen i løbet af de sidste par år, hvis man ikke har lagt mærke til at markedet for leasing er eksploderet fuldstændigt. Antallet af leasede biler i private husholdninger er steget med 31 procent fra samme tidspunkt sidste år. Derfor er det også et væsentligt emne at tage op til diskussion.

Men alt imens flere og flere tilsyneladende leaser deres biler, er der også kommet flere og flere spørgsmål til. Dette skyldes måske også at der er kommet flere forskellige former for leasing til igennem tiden. Har du eksempelvis styr på hvad forskellen er på flexleasing og almindelig leasing? Eller har du styr på om det overhovedet kan betale sig for dig at lease?

Begge dele – og mere til, er noget som vi kommer til at gennemgå i denne artikel. Målet med det hele er hverken at promovere bilkøb frem for leasing – eller omvendt. Det er heller ikke idéen at skulle promovere forskellige mærker eller leasingformer, men har udelukkende til formål at hjælpe dig med at blive klogere på dit valg af næste bil.

Bør jeg overhovedet overveje leasing?

Lad os starte ved begyndelsen. Inden du skal beslutte dig for hvilken type af leasing du vil bruge, skal vi lige finde ud af om konceptet overhovedet passer til dig.

I dette afsnit kommer vi til at kradse overfladen, så du får lettere ved at finde ud af om du bør lease din næste bil.

For og imod Leasing

En af de største fortalere for leasing er, at du slipper for en masse besvær og bekymringer. Lidt ligesom du i en lejebolig ikke behøver bekymre dig om reparationer, behøver du (oftest) med en leasing bil heller ikke tænke på at vedligeholde den. Netop derfor er det tiltalende for folk der ikke ønsker at skulle betale et stort værditab ved at sælge deres bil.

Herudover er det også betryggende for mange, at de ikke behøver bekymre sig om at skulle betale for service og reparationer. For mange er det ekstremt positivt at de betaler et fast beløb hver måned, og så behøver man ikke tænke på eventuelle omkostninger.

Det er dog ikke kun fordele der følger med leasing. For hvor du med en købt bil kan sælge den efter en rum tid, er en leaset bil aldrig ”din”.

I princippet fungerer det ligesom med ejendomme. Du giver afkald på en given værdi, for at få en nemmere og mindre problemfyldt livsstil. Dog er det værd at nævne at du som udgangspunkt med en ejendom, har rimelig store muligheder for at tjene penge – enten ved leje eller ved salg, mens du med en bil typisk vil få et værdigtab. Medmindre du køber eksotiske og sjældne biler, skal du nok regne med at din bil mister en del værdi så snart du triller over fortovet hos forhandleren.

Har du råd til leasing?

Leasing muliggør ofte at man kan køre i dyrere biler end normalt

Mange overvejer typisk leasing for at få en større økonomisk sikkerhed. Du skal dog være opmærksom på at du ikke altid kan aflevere din leasingbil tilbage før tid. Det betyder i princippet at du kan hænge på en uopsigelig leasingkontrakt på en bil du ikke længere har råd til. Hvor du ved en købt bil (i teorien) altid kan sælge den, hvis du ikke har råd til den, kan du derfor med en leasing kontrakt være dårligere stillet her.

Som udgangspunkt kan en leasing kontrakt ikke være uopsigelig når du har haft den i over 11 måneder – uanset hvor lang en kontrakt du har lavet. Men hvis du mister dit arbejde efter 1 måned, kan dette også være et stort nok problem i sig selv.

Derfor bør du nøje overveje hvilken bil du rent faktisk har råd til at lease, inden du kaster dig ud i dette. Du skal også være opmærksom på at du i nogle tilfælde vil være nødt til selv at skulle sælge bilen bagefter, medmindre du vil miste penge ved at levere bilen retur. Dette gør sig som oftest gældende for flexleasing, hvor du også her kan komme i uføre.

I sidste ende er der altså – som altid – både fordele og ulemper når det kommer til leasing. Det er op til dig at overveje hvilke der fylder mest, hvorefter du forhåbentlig kan træffe det rigtige valg.

Leasing perioden er slut – hvad så nu?

En af de ting mange folk frygter, er når din leasing periode er slut. Der florerer en del kommentarer og indslag om folk der har leveret en leasing bil tilbage, for blot at få en kæmpe efterregning. Og selvom man naturligvis altid kan blive snydt, er det heldigvis mere undtagelsen en reglen – trods alt.

Dog er det alligevel vigtigt at sætte dig ind i hvilke rettigheder du har når du leaser din bil. Og så kan det naturligvis heller aldrig skade at kende de forskellige faldgruber, som du bør være ekstra opmærksom på.

Du skal selv være til stede

Når du afleverer din leasing bil, så er det ikke altid sikkert at du har ret til selv at være der, når bilen gennemgås. Sørg for at du kun accepterer en kontrakt hvor du har krav på dette. Hvis ikke din leasing udbyder er villig til dette, kan der typisk være ugler i mosen. Når du har fået krav på at være til stede, så sørg for rent faktisk også at være det. Hvis du selv er til stede under tilbageleveringen, kan du sikre dig at der ikke kommer skrammer og ridser undervejs i processen.

Brug en (uvildig) tredjepart

Det er ikke altid sikkert at du må få en tredjepart til at gennemgå bilen før du leverer den tilbage. Det er dog det mest udbredte – men du kan ikke være sikker. Derfor skal det stå i kontrakten, hvis du vil være helt sikker. Det er naturligvis ret indlysende at det er en god idé, at have en tredjepart med ind over, så du sikrer dig at der ikke er nogle parter der har nogen økonomisk gevinst i denne proces. Det bør egentlig også være udbyderens foretrukne løsning – så igen skal du være opmærksom hvis det ikke er tilladt. 

Tjek bilen igennem inden aflevering

Biler kan få mange små skrammer og skader igennem en 3-årig leasing periode. Nogle er ligegyldige ifølge kontrakten, og beregnes som almindeligt slid og brug, men nogle kontrakter er mere emsige end andre. Derfor er det en god ide at sørge for at tjekke dette igennem allerede inden du leaser bilen. Det er dog også en god ide at aflevere bilen til et uvildigt tjek inden. En erfaren professionel kan typisk spotte fejl og mangler som du ikke selv kan, og ofte er det billigere for dig at du selv får dem udbedret, end hvis leasing selskabet skal gøre det.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Leasing af bil - hvordan og hvad koster det?
Author Rating
51star1star1star1star1star