Hvad koster det at optage et samlelån?

Det kan være dyrt at have mindre – eller større – gæld hos adskillige kreditorer. Derfor hører man ofte om, at det bedre kan betale sig at optage et samlelån. Men hvad koster det at optage et samlelån? Og kan det overhovedet betale sig?

Vi ser i denne artikel nærmere på prisen på et samlelån, og hvilke fordele der er ved at vælge et samlelån fremfor at have din gæld placeret hos to eller flere kreditorer. Inden vi kommer så langt, starter vi dog med at fastslå, hvad et samlelån i det hele taget er.

Samlelån – en samling af dine lån

I bund og grund er et samlelån præcis det, det lyder som; nemlig et lån, hvor du samler flere lån i et. Det kan f.eks. være, at du har et forbrugslån et sted, et billån et andet sted og en kassekredit et tredje sted. I stedet for at have tre forskellige lån ved tre forskellige kreditorer, kan det som udgangspunkt betale sig at samle dine lån i et samlelån i stedet.

Og hvorfor så det, spørger du?

Fordelene ved et samlelån

Der er flere fordele ved at lave et samlelån fremfor at have klatgæld og kredit hos flere forskellige kreditorer. En af fordelene er selvfølgelig ligetil; med et samlelån bliver det langt nemmere at gennemskue din lånesituation, da du ikke længere skal holde styr på en masse forskellige lån, men kan koncentrere dig om at fokusere på et enkelt lån.

Derudover er prisen på dit lån også en vigtig fordel. Når du optager et samlelån, vil du som udgangspunkt opleve, at både renten og de samlede omkostninger på dit lån falder. Det kan måske virke besynderligt, men faktisk er det ligetil. Når du har små lån hos forskellige kreditorer, vil renten typisk være langt højere sammenlignet med et samlelån, og samtidig vil eventuelle øvrige omkostninger udgøre en langt større andel af dit lån.

Når du optager et samlelån, vil renten derimod typisk falde. Låneudbyderen behøver ikke at tage en højere rente for, at lånet kan betale sig for dem, da lånets størrelse opvejer herfor. Samtidig vil eventuelle øvrige omkostninger udgøre en langt mindre andel af lånet, og der vil være færre af dem, fordi du kun har ét lån i stedet for flere.

…men hvad koster det så?

Prisen på et samlelån afhænger selvfølgelig af hvilken låneudbyder, du vælger. Det er dog ikke kun låneudbyderen, men også størrelsen og løbetiden på dit samlelån, der spiller ind. Derudover vil din personlige økonomi også spille ind på prisen, da den er afgørende for den risiko, låneudbyderen løber.

Det kan derfor være vanskeligt at sige præcis, hvad et samlelån koster. Som en grov tommelfingerregel kan man dog sige, at de fleste samlelån ligger med en rente på 4,5 – 24,99%, og typisk har en løbetid på 1 – 15 år. Typisk vil du kunne låne mellem 5.000 – 100.000 kr., men større online låneudbydere kan give dig lov til at låne helt op til 500.000 kr., hvilket giver dig rig mulighed for at samle dine lån ét sted.

Samlet set er der ingen tvivl om, at det i langt de fleste tilfælde kan betale sig at samle dine lån i et samlelån. Hvis du har gæld hos mere end én kreditor i dag, er det derfor en god idé at undersøge, om ikke der penge at spare på at skifte over til et samlelån.

Skriv et svar