fbpx

Tagboks – hvorfor, hvordan og hvilken?

Med en tagboks kan selv den største fan af kør-selv-ferie omsider få plads nok i bilen. Er du stor fan af kør-selv-ferie, men synes du at det kan være svært at få plads nok til både grej og familie på én gang?

Så har du med garanti overvejet om du skulle investere i en tagboks. Men da du fortalte din bilkyndige svoger omkring det, havde han sikkert en masse holdninger til dén slags. Det sænker din hastighed. Du bruger mere brændstof. Det er dyrt. Og cirka tusind andre ting – og lige netop derfor er du måske blevet i tvivl?

Det kan også være det er dig der er svogeren, og du absolut ikke er i tvivl – uanset hvad, så har vi samlet et par gode tips og strøtanker omkring tagbokse, så du kan finde ud af om det er noget for dig – og hvad du skal være på udkig efter.

Fordele ved tagboks

Dette punkt siger lidt sig selv. Fordelen er at du dramatisk øger kapaciteten i din bil – men har du nogensinde tænkt over præcis hvad dette betyder? Det har vi valgt at uddybe lidt nedenfor, så det måske lige pludselig bringer lidt mere mening til galskaben.

Den billigste måde at få en ny bil

med en tagboks får du mere plads

Nej – du får ikke en ny bil med i købet, når du køber en tagboks. Men hvis man ser på årsagen til at de fleste får ny bil, så er det ofte på grund af manglende plads. Det kan være at Up’en pludselig ikke har helt plads nok til al bagagen. Det de fleste gør er typisk at købe en ny bil, hvor man har større bagagerum og dermed mere plads. Men hvis man tænker sig godt om, så er det typisk ikke hver eneste dag du har brug for den ekstra plads. Det kan være når du skal på weekendtur med familien, kør-selv-ferien til Italien eller lignende. Men når du køber en større bil, har du den ikke kun til disse begivenheder, men hver eneste dag. Selvom det måske nogle gange er unødvendigt.

Derfor kan mange mennesker – om end ikke for altid – så for en kort stund, spare nogle penge ved ikke at købe ny bil, blot på grund af pladsmangel.

Udover besparelsen ved at kunne beholde en mindre bil, kan du typisk også spare penge for hver kilometer du kører. Større biler bruger typisk mindre brændstof, så hvis dit bagagerum er stort nok til dagligdagens strabadser, kan du i 99% af tiden spare brændstof ved at have en mindre bil. 

Beskytter bagagen effektivt

Uanset hvor stor en bil du har, kan du risikere at beskadige din bagage når du stuver det hele i bagagerummet. Selvom du måske har rigeligt med plads i bagagerummet, er det typisk bare et stort rum. Ofte vil der være ting der ruller rundt, du har tasker ovenpå tasker. Poser der hænger fra lastkrogene (hvis du er heldig nok til at have sådan nogle), og meget mere. Med en tagboks får du et specialdesignet stykke udstyr, der kun har ét formål, nemlig at beskytte de ting du har med.

sort tagboks

Ofte finder du i en tagboks flere forskellige former for inddeling. Det er heller ikke unormalt at finde hager, kroge og liner til at fastgøre tingene. Derudover er langt de fleste tagbokse inddækket af hårdt materiale, som sørger for at holde dine tasker sikre.

Ulemper ved tagboks

Det er dog ikke kun fordele og regnbuer med tagbokse. Man kommer ikke uden om at du kommer til at bruge mere brændstof ved at have den monteret på taget. Det kan dog i mange tilfælde begrænses ved at købe en god én, der samtidig er aerodynamisk. Disse er typisk lidt dyrere i anskaffelse, og du vil være nødt til at gå på kompromis med pladsen – så sørg for at finde et godt miks.

Derudover kan du glemme alt om at fræse ned af autobahn med 250 km/t, hvis du har monteret en mindre lagerhal på din stationcar. Udover at der kan være lokale begrænsninger i forskellige lande, kan der også være begrænsninger på din tagboks. Og hvis du overskrider hastigheden som producenten foreskriver, kan det udløse bøder – selvom du egentlig kører ”hvad du må”.

Det kan også for mange være en stor omvæltning at skulle køre med en tagboks. Du flytter en del af tyngdepunktet højere op, hvilket kommer til at påvirke styreegenskaberne på bilen. Særligt i sving og over broer skal du være opmærksom, da det her kan være en væsentlig ændring. Hvis du ikke er opmærksom på dette, kan der i værste tilfælde opstå ulykker for både dig og dine medtrafikanter.

Vær opmærksom på vægtfordelingen med tagboks

Du kan også i nogle tilfælde være nødt til at tænke lidt mere over hvordan du pakker din bil. Ofte har producenten skrevet en maksimal vægt, og hvis du overskrider denne kan det også give bøder. Derudover skal du passe på med at selve bilens totalvægt ikke overstiger det tilladte. Men dette punkt er nok mindre relevant, da der typisk er en del at give af her. Så medmindre du skal transportere granit fra Bornholm, burde det ikke være noget problem.

Og nu kommer vi til den helt store synder. Lyden. Når man kører med tagboks er det lidt ligesom at køre med vinterdæk – det kommer til at blive bemærket. Og hvis du kører med vinterdæk og tagboks på samme tid, kan du godt forvente at skulle skrue lidt højere op for anlægget. I mange moderne biler er lydisoleringen dog så god, at det ofte ikke vil være generende. Og hvis du samtidig har anskaffet dig en tagboks der er lavet nogenlunde aerodynamisk, kan du opnå et ganske fornuftigt lydniveau.

Det er ofte en god idé at leje en tagboks inden du køber den – eller måske endda spørger om du må tage en ”prøvetur”, så du kan mærke hvor meget bilens styreegenskaber og lydniveau ændrer sig. På denne måde kan du prøve den givne model af, før du betaler mange penge for noget isenkram du kommer til at blive træt af i længden.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Tagboks priser
Author Rating
51star1star1star1star1star