fbpx

Valuta

5 ting du skal vide om valutaer

Valutaer betyder meget i dagligdagen – også selvom vi sjældent tænker nærmere over det. En valuta er i sin reneste form et system af penge, som kontrolleres af en regering eller en stat. Valuta bruges til handel, og den danske krone er et godt eksempel på en valuta.

Da der er mange forskellige valutaer i verden, giver det mening at bruge en valutaomregner for at sammenligne dem. Det giver dig et fuldt overblik over kurserne.

1. En valuta defineres af en regering

Som udgangspunkt bliver en valuta defineret af en regering eller en stat. En selvstændig stat (det vil sige et land) har brug for et pengesystem, som borgerne kan bruge til at handle med, og det er essencen ved en valuta.

Valutaen er altså et betalingsmiddel, som en handlende person eller forretning kan opkræve for en vare eller en ydelse. Valutaer er ofte (men ikke altid) eksisterende i både mønter, sedler og kredit.

2. Valuta kan være et synonym for penge

Valuta kan sagtens opfattes som penge. Det er netop den handelsenhed, som vi bruger, når vi køber og sælger.

Det er dog en bred definition at sige, at valuta direkte er det samme som penge. Penge er enhver genstand, der kan bruges som betalingsmiddel – en valuta er lavet for at fungere som penge. Mens penge er noget overordnet, så er en valuta noget mere specifikt. For eksempel skal en valuta være officiel i et område, før der på bredt basis kan handles med den.

3. En valutaomregner er uundværlig

Da mange lande opererer med forskellige valutaer, som i øvrigt kan have vidt forskellige kurser, giver det mening at have et værktøj, der kan sammenligne dem.Valuta

En valutaomregner klarer denne opgave. Her kan du se valutaernes værdi i forhold til hinanden. Du kan holde dig opdateret på, hvor meget den danske krone er værd i forhold til udenlandske valutaer. Det er oplagt, hvis du for eksempel skal ud at rejse, eller hvis du skal købe ting fra udlandet og priserne er nævnt i udenlandsk valuta.

4. Dollars og euro er de mest udbredte valutaer

De mest udbredte valutaer i verden, målt på hvor meget de handles med, er den amerikanske dollar og den europæiske euro. Det er også de valutaer, der har størst indflydelse, og som andre valutaer typisk sammenligner sig med.

Britiske pund har også væsentlig betydning og høj handelsværdi. Fra et dansk synspunkt giver det også mening at følge med i kurserne for henholdsvis svenske og norske kroner.

5. Danmark bruger en fastkurspolitik

Som noget lidt særligt har den danske stat valgt at benytte en fastkurspolitik for den danske krone. Det betyder, at værdien af den danske krone holder sig tæt knyttet til euroen. Målet er hele tiden at hver euro skal være lig med ca. 7,46 kroner. Derfor er der meget færre udsving mellem kronen og euroen, i forhold til kronen og de øvrige valutaer på verdensmarkedet.

Tidligere brugte mange lande en fastkurspolitik, men de fleste er gået over til at have mere flydende valutaer, hvor de ikke binder sig til andre lande. Faktisk er Danmark et af de eneste vestlige lande, der stadig bruger en fastkurspolitik.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Valuta
Author Rating
51star1star1star1star1star